Korisne informacije

Osnovni podaci

Vremenska zona GMT plus jedan sat zimi i GMT plus dva sata ljeti

Voda
Voda iz slavine je pitka.

Električna energija
Voltaža na strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz.

Putni dokumenti
Putovnica ili neki drugi međunarodno priznat idetifikacijski dokument. Turisti mogu ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca. Dodatne informacije moguće je dobiti u diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu ili Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.
Tel: +385 (0)1 4569 964 www.mvp.hr

Prijava boravka
Kada se prijavite u hotel, apartman ili drugi smještajni objekt automatski ćete biti registrirani kod policije. Ukoliko osjedate kod prijatelja molimo Vas da prijavu izvršite u Turističkom uredu ili najbližoj policijskoj postaji jer tako izbjegavate neugodnosti koje vam se mogu dogoditi dok ste na odmoru.

Pošta i telekomunikacije
Javni telefoni rade uz upotrebu telefonskih kartica koje možete kupiti u poštama i kioscima.

U Hrvatskoj su tri operatera mobilnih mreža i to:
T Mobile (predbroj mreže je 098 i 099) www.t-mobile.hr
VIPnet (predbroj mreže je 091)www.vipnet.hr
TELE2 (predbroj mreže je 095) www.tele2.hr

Svi operateri nude uslugu roaminga.

Bonovi za mobilne telefone se mogu kupiti u poštama, kioscima i trgovinama.

Poštanski ured u Smokvici otvoren je od ponedjeljka do petka u jutarnjim satima, dok pošte u većim mjestima na otoku (Vela Luka i Korčula) rade cijeli dan i subotom u vrijeme turističke sezone. Poštanski uredi ne rade nedjeljom i državnim praznicima. U Smokvici i Brni postoje poštanski sandučići.

Internet
Mogućnost korištenja interneta dostupna je u hotelu i djelomično u privatnom smještaju, a postoje i ugostiteljski objekti koje nude ovu uslugu.

Valuta, plaćanja i porezi
Hrvatska valuta je Kuna. 1 kuna (kn) = 100 lipa.
Novčanice su u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, a kovanice u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa, te 1, 2 i 5 kuna.
Plaćanja: u Hrvatskoj vrše se isključivo u kunama, a Vaš novac možete zamijeniti u banki, mjenjačnici, poštanskom uredu i hotelu.
Banke: u Smokvici je banka otvorena od ponedjeljka do subote u jutarnjim satima a na raspolaganju su vam također i bankomati u Smokvici i Brni.
Kreditne kartice: najveći broj hotela, restorana i trgovina prihvaćaju plaćanje kreditnim karticama (Eurocard/Mastercard, Diners, American Express, Visa).
Carinski propisi: strana valuta se slobodno unosi u Hrvatsku do iznosa od 40.000,00 kuna, iznad toga samo uz pismernu prijavu. Domaća valuta se slobodno unosi i iznosi do iznosa od 15.000,00 kuna.
Povrat poreza: pravo na povrat poreza imaju svi strani državljani za robu (osim naftnih derivata) kupljenu u iznosu od 501,00 kuna po jednom računu. Kupac mora posjedovati popunjen obrazac PDV-P od strane prodavatelja, kojeg prilikom odlaska iz Hrvatske treba ovjeriti na granici. Povrat poreza moguć je u roku od šest mjeseci od kupnje robe.
Više o ovim i drugim carinskim propisima: Carinska uprava Republike Hrvatske, tel: +385 1 6102 333, www.carina.hr

Kućni ljubimci
Za kućne ljubimce u pratnji svog vlasnika potreban je posjedvati Međunarodnu svjedodžbu, izdanu od ovlaštenog veterinara, ne stariju od šest mjeseci.

Zdravstvena zaštita
Primarnu zdravstvenu zaštitu možete dobiti u zdravstvenoj ambulanti u Smokvici a specijalistički pregledi su vam na raspolaganju u Domu zdravlja Korčula te Općoj bolnici u Dubrovniku. Turisti iz zemalja sa kojima Hrvatska ima potpisane konvencije o zdravstvenoj zaštiti ne plaćaju liječničke usluge. Ukoliko to nije slučaj, zdravstvene usluge se naplaćuju direktno od korisnika, prema cijeniku medicinskih usluga. Ljekarna se nalazi u Smokvici i otvorena je tijekom tjedna (ponedjeljkom i četvrtkom popodne, a utorkom, srijedom i petkom ujutro). Ljekarne u većim mjestima na otoku rade od ponedjeljka so subote cijeli dan.

Vijesti za strane turiste
Za vrijeme turističke sezone Hrvatski radio – 2. program redovito tijekom dana donosi vijesti i izvještaje Hrvatskog auto kluba o stanju u prometu na nekoliko stranih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom i češkom jeziku. Ovaj program također prenosi vijesti i izvještaje o prometu i nekoliko inozemnih radio postaja (Bavarskog radija, Austrijskog radija, RAI, Češkog radija te britanskog Virgin radija). Tijekom dana također emitiraju se i vijesti za nautičare na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sigurnost, protupožarna zaštita, zaštita okoliša
U Hrvatskoj je ustrojen jedinstveni europski broj za hitne službe 112.
Poziv možete uputiti preko svih mobilnih i fiksnih aparata, jednostavnim biranjem 112, ukoliko trebate: hitnu medicinsku pomoć, pomoć vatrogasaca, pomoć policije, gorske službe spašavanja, vetrinarsku pomoć ili neku drugu hitnu službu. Molimo vas da se u prostoru ponašate odgovorno, te da pazite na znakove zabrane loženja vatre i ne bacate zapaljene ili zapaljive stvari u okoliš. Ukoliko primjetite vatru, molimo nazovite vatrogasce pozivom na broj 93. More je na našem području, kao i u čitavoj Hrvatskoj visoke kvalitete. Molimo vas stoga a nam pomognete da takvo i ostane.

Lokalni prijevoz
Smokvica je sa ostatkom otoka povezana autobusnom linijom koja vozi nekoliko puta dnevno. Svakog dana postoji autobusna linija za Dubrovnik i Zagreb, a tijekom ljetne sezone postoje autobusne linije za Sarajevo, Mostar i Beograd. Više o lokalnim linijama www.autotrans.hr .
Na Otoku postoji nekoliko agencija za najam vozila koji rapolažu velikim izborom automobila i skutera.
Više informacija možete dobiti u Turističkoj zajednici i hotelu Feral.

Državni praznici      
1. siječnja Nova godina
6. siječnja Sv. Tri kralja
8. i 9. travnja Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja Praznik rada
7. lipnja Tjelovo
22. lipnja Dan antifašističke borbe
25. lipnja Dan državnosti
5. kolovoza Dan pobjede i dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza Velika Gospa
8. listopada Dan neovisnosti
1. studenoga Svi sveti
25. i 26. prosinca Božićni blagdani

 

Ostanite u kontaktu

FacebookTwitter

InstragramYou tube 

 
 

Private Accomodation

Home Icon Blue 300dpi

aminess lume logo
Hotel Aminess 1

Kontakt

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SMOKVICA
TURISTIČKI URED BRNA
Brna 525. 20272 Smokvica
Otok Korčula; HRVATSKA
tel +385 20 832 255  fax +385 20 832 188
e-mail: tzo-smokvica@du.t-com.hr              info@brna.hr
www.brna.hr

Facebook Twitter Instragram You tube

HNB tečajna lista

22.04.2019
Srednji
GBP GBP
1
8,597839
USD USD
1
6,609900
EUR EUR
1
7,432832
$
=

Vremenska prognoza