Zanimljivosti

kumpanjija

 Najpoznatija priča iz povijesti Smokvice je ona o Gradini, jednoj od najpoznatijih utvrda na otoku Korčuli. Svake godine u srpnju se na Gradini organizira rekonstrukcija povijesne bitke iz 1571.godine.
 

Crkva Blažene Djevice od Očišenja smještena u središtu Smokvice, ističe se svojim velikim zvonikom i neorenesansnom arhitekturom. Crkvu okružuju Velika i Mala Pijaca te loža koje su vjekovima središte glavnih događanja i svečanosti. Brojne crkvice smještene uokrug Smokvice sagrađene su kako bi „nebeski zaštitnici“ čuvali mjesto. Najznačajnija od njih je crkvica Sv.Mihovila iz 1372. godine smještena na uzvisini s koje se pruža prekrasan pogled.

Ostaci vila rustika i kaštela plemića dokaz su je Smokvica zbog svoje plodne zemlje i prekrasne prirode oduvijek privlačila. Ovdje su plemići gradili svoje gospodarske komplekse i odmarališta. I korčulanski pjesnik Kanavelić imao je svoj ljetnikovac u smokviškom polju, gdje je pjesničku inspiraciju našao u mirisima i zvukovima prirode.

Torete su kamene kućice jedinstvene na otoku koje karakterizira specifična gradnja kružnog slaganja ploča. Smještene u vinogradima koristile su se za čuvanje alata za rad u polju.

Iako je Smokvica najpoznatija po vinogradima i vinima oduvijek su se uzgajale i druge mediteranske kulture. Jedna od najpoznatijih su mindeli (bajami) i to oni posebno tanke kore koje su zbog svoje ljepote i ukusa prozvali „Smokviška princeza“. U proljetnom cvatu bajami posebno uljepšavaju Smokvicu.

Jedna od najzanimljivih legende u Smokvici je o vilama, prekrasnim djevojkama koje u predvečerje plešu po proplancima i kupaju se u uvalama. Brojne su priče ispričane o vilama a najpoznatija je ona o Vilin dolu kad je seljak krenuo u polju i našao vilu kako spava u hladu borova...

Uvala Istruga u neposrednoj blizini Brne najpoznatija je po ljekovitom blatu ali i po spilji do koje vodi prekrasna staza. Prapovijesna spilja nekadašnje nastanište te zaklon pastirima specifična je zbog svog položaja u udubini visoke stijene.

Kontakt

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SMOKVICA
TURISTIČKI URED BRNA
Brna 525. 20272 Smokvica
Otok Korčula; HRVATSKA
tel +385 20 832 255  fax +385 20 832 188
e-mail: tzo-smokvica@du.t-com.hr              info@brna.hr
www.brna.hr

Facebook Twitter Instragram You tube

HNB tečajna lista

22.04.2019
Srednji
GBP GBP
1
8,597839
USD USD
1
6,609900
EUR EUR
1
7,432832
$
=

Vremenska prognoza